28.02.2006

ORLEN funduje fortepian dla Rafała Blechacza

PKN ORLEN ufunduje najwyższej klasy fortepian Steinwaya wyprodukowany specjalnie dla Rafała Blechacza. Wręczenie symbolicznego czeku nastąpi 1 marca podczas uroczystego koncertu pianisty z okazji 196. rocznicy urodzin Fryderyka Chopina. PKN ORLEN jest sponsorem głównym koncertu.

Odbywający się corocznie 1 marca w Filharmonii Narodowej koncert z okazji urodzin wielkiego kompozytora będzie w tym roku wyjątkowy. Z recitalem wystąpi Rafał Blechacz – triumfator XV Międzynarodowego Konkursu Chopinowskiego i zdobywca licznych nagród za wybitne osiągnięcia artystyczne. W programie występu oprócz Chopina znalazły się także utwory Haydna i Beethovena. Wieczór ten będzie niezwykły nie tylko dla słuchaczy, ale również dla samego pianisty: po koncercie otrzyma symboliczny czek na zakup najwyższej klasy fortepianu Steinwaya, o jakim młody artysta zawsze marzył.

Sponsorowanie koncertu w Filharmonii Narodowej z okazji 196. rocznicy urodzin Fryderyka Chopina i ufundowanie fortepianu dla Rafała Blechacza jest kontynuacją działań PKN ORLEN wspierających ważne wydarzenia artystyczne związane z największym polskim kompozytorem. Koncern był sponsorem XV Międzynarodowego Konkursu Chopinowskiego, a także fundatorem stypendium dla Rafała Blechacza jako najwyżej ocenionego w Konkursie polskiego pianisty. Wcześniej firma współfinansowała zakup niezwykle cennego rękopisu Etiudy cis-moll op. 10 nr 4 Fryderyka Chopina, wystawionego w grudniu 2004 r. na aukcji w Domu Aukcyjnym Sotheby’s w Londynie. Rękopis został przekazany w darze Muzeum im. Fryderyka Chopina w Warszawie.