DLA BIZNESU
Gliceryna destylowana
W ofercie ORLEN Południe S.A.
Charakterystyka
Gliceryna powstaje w procesie produkcji biodiesla. Ponadto otrzymywana jest również wskutek hydrolizy tłuszczów oraz jako jeden z produktów fermentacji glukozy. Gliceryna może być również pozyskiwana na drodze syntetycznej z propylenu.
W ORLEN Południe glicerynę otrzymuje się na bazie naturalnych surowców roślinnych. Otrzymywana gliceryna jest produktem towarzyszącym wytwarzaniu biodiesla.
W wysokiej klasy instalacji oczyszczania otrzymuje się produkt o dwóch stopniach czystości: glicerynę techniczną oraz glicerynę destylowaną.
Powstająca w procesie produkcji biodiesla (estrów metylowych kwasów tłuszczowych) alkaliczna gliceryna surowa jest neutralizowana kwasem siarkowym i poddawana procesowi oddzielenia wolnych kwasów tłuszczowych, siarczanu potasu, nieprzereagowanego metanolu i wody. Otrzymana w ten sposób gliceryna techniczna poddawana jest rektyfikacji (pod obniżonym ciśnieniem) i adsorpcji na węglu aktywnym w celu oczyszczenia i otrzymania gliceryny destylowanej. Wysokiej jakości instalacja do rektyfikacji pozwala nam uzyskać glicerynę o stopniu koncentracji powyżej 99,5%.
Zastosowanie
- do produkcji materiałów wybuchowych,
- do produkcji polioli,
- do zastosowań technicznych (płyny eksploatacyjne, farby, lakiery, rozpuszczalniki, manometry),
- w chemii gospodarczej
Transport i sprzedaż
- sprzedaż w autocysternach,
- gliceryna destylowana nie podlega przepisom dotyczącym przewozu towarów niebezpiecznych RID i ADR,
- autocysterny muszą posiadać świadectwo mycia,
- na życzenie Klienta: produkt pełniony do opakowań podstawionych przez Klienta (flexitank, mauzer
- załadunek: odgórny,
- załadunek: od poniedziałku do piątku w godzinach od 7.00 do 13.30 i od 14.15 do 16.00
- miejsce załadunku: Terminal Bio
- kod CN produktu: 2905 45 00
Wymagania dla gliceryny destylowanej
Własność | Parametry wymagane | |
---|---|---|
1 | Gęstość w temp. 20°C, [g/cm3], n.n. | 1,2000 |
2 | Zawartość gliceryny, [%(m/m)], n.n. | 99,5 |
3 | Barwa, Hazen, n.w. | 15 |
4 | Zawartość popiołu siarczanowego, [%(m/m)], n.w. | 0,01 |
5 | Zawartość wody, [%(m/m)], n.w. | 0,5 |
6 | Współczynnik załamania światła | 1,460 – 1,475 |
7 | Chlorki, [ppm], n.w. | 10 |
8 | Kwasowość, [ilość zużytego NaOH w ml], n.w. | 0,25 |
9 | Zawartość chlorowcopochodnych, [ppm], n.w. | 35 |
10 | Zawartość estrów,[ilość zużytego HCl w ml] | 8,0 – 10,0 |
11 | Cukier | wytrzymuje |
12 | Zawartość metali ciężkich, [ppm], n.w. | 5 |
13 | Zawartość aldehydów, [ppm], n.w. | 10 |