DLA BIZNESU

Mieszanka peklująca


Peklosól, znana też jako sól peklowa, służąca do peklowania mięsa. Dzięki niej możliwe jest konserwowanie i wydobycie pożądanych cech w produktach przemysłu wędliniarskiego.

Skład surowcowy

chlorek sodu – NaCl z dodatkiem
azotynu sodu NaNO2 (E 250)

Zastosowania

Sól peklująca stosowana jest do peklowania przetworów mięsnych.

Opis procesu technologicznego

Sól mokra poddawana jest procesowi suszenia. Wysuszona sól przesiewana jest na sicie wibracyjnym, następnie transportowana jest do mieszalnika, gdzie dodawany jest roztwór azotynu sodu. Po intensywnym wymieszaniu produkt konfekcjonowany jest w odpowiednie opakowania.

Pakowanie

  • worki foliowe a’ 25 kg, układane na palecie Euro, 8 warstw po 5 opakowań (1000 kg),
  • boki ładunku na palecie zabezpieczane są folią stretch, góra polietylenowym kapturem,
  • pomiędzy dolną warstwą worków a paletą stosuje się przekładkę polietylenową lub papierową,
  • papierowa przekładka pomiędzy czwartą a piątą warstwą worków.

Inne wymagania klienta

  • opakowania klienta,
  • inna masa towaru na palecie,
  • inne uzgodnione z klientem.

Magazynowanie soli peklowej

Odbywa się w magazynie zamkniętym o podłożu zabezpieczającym stosowanie transportu wózkowego. Magazyn jest suchy, czysty i przewiewny. Sól jest przechowywana na paletach typu EURO.

Temperatura magazynowania: max 35 oC, wilgotność: 40-75 %

Etykieta zawiera

  • nazwa środka spożywczego: azotynowa sól peklująca,
  • składniki: chlorek sodu (NaCl) min. 99,0 %, substancja przeciwzbrylająca E 536 do 1 mg/100 g,
  • azotyn sodu E 250 (NaNO2) 0,5%-0,6%,
  • termin ważności: 6 miesięcy od daty produkcji,
  • zalecane stosowanie: produkt przeznaczony do peklowania przetworów mięsnych,
  • producent: Inowrocławskie Kopalnie Soli SOLINO SA,
  • masa netto: 25 kg,
  • przechowywanie: przechowywać w suchym miejscu, otwierać bezpośrednio przed użyciem,
  • oznaczenie partii produkcji: data produkcji – DDMMRRZ (Z-numer zmiany produkcyjnej).

Dystrybucja soli do peklowania

Mieszanka peklująca przewożona jest w samochodach lub kontenerach. Środku transportu mieszanki peklującej są czyste, suche, bezwonne i uszczelnione. Wydanie soli z magazynu odbywa się po uprzednim sprawdzeniu jakości soli i akceptacji warunków dalszej dystrybucji.

Peklosól – sposób użycia

Po rozerwaniu opakowania zawierającego azotynową sól peklującą i zużyciu zawartości, opakowanie należy umieścić w pojemniku na odpady. Przechowywać w suchych pomieszczeniach. Dozować w ilości 2,3 kg na 100 kg przetworów mięsno -  tłuszczowych.

Parametry - wariant I

Właściwości Jednostka Wymagania
ZN-90/MRiGŻ/M-31/735
Typowe
własności
zanieczyszczenia mechaniczne - brak brak
pH 1% roztworu wodnego - 6,5-7,5 7,3
H2O w 105°C % maks. 1,2 0,73
chlorek sodu NaCl % min. 98,4 99,28

azotyn sodu NaNO2   (E 250)

% 0,5-0,6 0,55
    Wymagania
SOLINO SA
 
substancja przeciwzbrylająca E 536 mg/kg maks. 20 6,0
    Dz.U.2009/91/740  
dopuszczalna odchyłka od deklarowanej masy netto a' 25 kg g - 250 -

Parametry - wariant II

Właściwości Jednostka Wymagania
ZN-90/MRiGŻ/M-31/735
Typowe
własności
zanieczyszczenia mechaniczne - brak brak
pH 1% roztworu wodnego - 6,5-7,5 7,3
H2O w 105°C % maks. 1,2 1,00
chlorek sodu NaCl % min. 98,4 99,28

azotyn sodu NaNO2   (E 250)

% 0,8-0,9 0,85
    Wymagania
SOLINO SA
 
substancja przeciwzbrylająca E 536 mg/kg maks. 20 6,0
    Dz.U.2009/91/740  
dopuszczalna odchyłka od deklarowanej masy netto a' 25 kg g - 250 -

Parametry - wariant III

Właściwości Jednostka Wymagania
ZN-90/MRiGŻ/M-31/735
Typowe
własności
zanieczyszczenia mechaniczne - brak brak
pH 1% roztworu wodnego - 6,5-7,5 7,3
H2O w 105°C % maks. 1,2 0,57
chlorek sodu NaCl % min. 98,4 99,28

azotyn sodu NaNO2   (E 250)

% 0,4-0,5 0,45
    Wymagania
SOLINO SA
 
substancja przeciwzbrylająca E 536 mg/kg maks. 20 6,0
    Dz.U.2009/91/740  
dopuszczalna odchyłka od deklarowanej masy netto a' 25 kg g - 250 -

Masz pytania?

Nazwa Dane kontaktowe
Dyrektor Biura Produkcji i Sprzedaży

ul. Pakoska 7
88-100 Inowrocław
Tel.  +48 24 256 99 61

Tel.  +48 24 256 79 00​

Dział Marketingu i Sprzedaży
ul. Pakoska 7, 88-100 Inowrocław​

Agnieszka Jałoza 
Kierownik Działu Marketingu i Sprzedaży 
+48 24 256 74 57 | kom. +48 665 896 739 
e-mail. Agnieszka.Jaloza@solino.pl

Emilia Pakulska
Specjalista ds. Marketingu 
Tel. +48 24 286 86 23 | kom. +48 723 690 921
e-mail. Emilia.Pakulska2@solino.pl

Michał Tomczyk
Specjalista ds. Handlowych
tel. +48 24 286 94 16 | kom. +48 661 690 760
e-mail. Michal.Tomczyk@solino.pl

Katarzyna Urbańska
Specjalista ds. Handlowych
tel. +48 24 256 99 37 | kom. +48 601 078 827
e-mail. Katarzyna.Urbanska@solino.pl​

REALIZACJA ZAMÓWIEŃ / OBSŁUGA KLIENTA

Dorota Zwolińska 
Specjalista ds. Handlowych
tel. +48 24 256 99 39 | kom. +48 663 489 407
e-mail. Dorota.Zwolinska@solino.pl

​Elżbieta Kachel
Specjalista ds. Sprzedaży
tel. +48 24 286 99 36 | kom. +48 691 390 677
e-mail. Elzbieta.Kachel@solino.pl 

SOLANKA W CYSTERNACH tel./faks +48 52 357 33 75
SOLANKA PRZEMYSŁOWA - transport rurociągami tel. +48  24 256 50 16

Zobacz również