DLA BIZNESU
Sól spożywcza
Warzona sól spożywcza jest wykorzystywana głównie przez przemysł spożywczy. Niezależnie od branży – gastronomicznej, piekarniczej, mleczarskiej, tłuszczowej, przetwórczej – sól jest podstawą wielu procesów.
Wysoka czystość naszego produktu pozwala na zachowanie przewidywalnych efektów. Przesianie przez sito wibracyjne natomiast pomaga w odmierzaniu proporcji i pozwala na wygodne wykorzystanie.
Skład surowcowy
NaCl - chlorek sodu
Zastosowania
Sól spożywcza to produkt przeznaczony do przemysłu spożywczego.
Opis procesu technologicznego soli spożywczej
Sól mokra poddawana jest procesowi suszenia. Wysuszona sól przesiewana jest na sicie wibracyjnym, następnie transportowana do urządzeń konfekcjonujących w odpowiednie opakowania.
Pakowanie soli spożywczej
- opakowania typu Big Bag (1000 kg), układane na palecie Euro,
- opakowania typu Big Bag (800 kg), układane na palecie Euro,
- worki papierowe wentylowe a’ 50 kg, układane na palecie Euro, 7 warstw po 3 opakowania (1050 kg),
- worki foliowe otwarte a’ 50 kg, układane na palecie Euro, 7 warstw po 3 opakowania (1050 kg),
- worki foliowe otwarte a’ 25 kg , układane na palecie Euro, 8 warstw po 5 opakowań (1000 kg),
- boki ładunku na palecie zabezpieczane są folią stretch, góra polietylenowym kapturem,
- pomiędzy dolną warstwą worków a paletą stosuje się przekładkę polietylenową lub papierową.
Inne wymagania klienta
- przekładki,
- opakowania klienta,
- inna masa towaru na palecie,
- inne uzgodnione z klientem.
Magazynowanie soli spożywczej
Odbywa się w magazynie zamkniętym o podłożu zabezpieczającym stosowanie transportu wózkowego. Magazyn jest suchy, czysty i przewiewny. Sól spożywczą przechowuje się na paletach typu EURO.
Temperatura magazynowania: max 35 o C, wilgotność 40-75 %.
Etykieta zawiera
- nazwa środka spożywczego: sól warzona, próżniowa, sól spożywcza,
- składniki: chlorek sodu (NaCl) min. 99,0 %, substancja przeciwzbrylająca E 536 do 1 mg/100 g,
- okres przydatności do spożycia: nieograniczony,
- stosowanie: produkt przeznaczony do przemysłu spożywczego,
- producent: Inowrocławskie Kopalnie Soli SOLINO SA,
- masa netto: 25 kg, 50 kg, 800 kg, 1000 kg,
- przechowywanie: przechowywać w suchym miejscu,
- oznaczenie partii produkcji: data produkcji – DDMMRRZ (Z-numer zmiany produkcyjnej).
Dystrybucja soli spożywczej
Sól spożywcza przewożona jest w samochodach lub kontenerach. Środki transportu soli są czyste, suche, bezwonne i uszczelnione. Wydanie soli z magazynu odbywa się po uprzednim sprawdzeniu jakości soli i akceptacji warunków dalszej dystrybucji.
Sposób użycia:
Po rozerwaniu opakowania zawierającego sól próżniową warzoną i zużyciu zawartości, opakowanie należy umieścić w pojemniku na odpady. Sól spożywczą należy przechowywać w suchych pomieszczeniach.
Parametry
Właściwości | Jednostka | Wymagania PN-C-84081-02: 1998 | Typowe własności |
---|---|---|---|
wygląd | - | produkt drobnokrystaliczny |
produkt drobnokrystaliczny |
barwa | - | biała | biała |
zapach | - | bez obcego zapachu | bez obcego zapachu |
smak | - | słony, bez obcego posmaku |
słony, bez obcego posmaku |
chlorek sodu NaCl w przeliczeniu na suchą masę | % | min. 99,0 | 99,83 |
Ca | % | maks. 0,005 |
0,004 |
Mg | % | maks. 0,0005 | 0,0004 |
Fe | % | maks. 0,0002 | 0,00012 |
siarczany | % | maks. 0,05 | 0,04 |
zanieczyszczenia mechaniczne | - | brak | brak |
substancje nierozpuszczalne w wodzie | % | 0,05 | 0,02 |
H2O w 105°C | % | maks. 0,5 | 0,04 |
pH 1% roztworu wodnego | - | 5-8 | 7,4 |
substancja przeciwzbrylająca E 536 | mg/kg | maks. 20 | 6,0 |
skład frakcyjny | % | - | 0,500 mm-16,96 0,400 mm-32,88 0,315 mm-23,91 0,200 mm-16,47 <0,200 mm-9,74 |
Dz.U.2009/91/740 | |||
dopuszczalna odchyłka od deklarowanej masy netto a'25 kg | g | -250 | - |
dopuszczalna odchyłka od deklarowanej masy netto a'50 kg | g | -500 | - |
Maksymalne zanieczyszczenia chemiczne określaja aktualne rozporządzenie. |
Masz pytania?
Nazwa | Dane kontaktowe |
Dyrektor Biura Produkcji i Sprzedaży | ul. Pakoska 7 Tel. +48 24 256 79 00 |
Dział Marketingu i Sprzedaży ul. Pakoska 7, 88-100 Inowrocław |
Agnieszka Jałoza Emilia Pakulska Michał Tomczyk Katarzyna Urbańska |
REALIZACJA ZAMÓWIEŃ / OBSŁUGA KLIENTA | Dorota Zwolińska Elżbieta Kachel |
SOLANKA W CYSTERNACH | tel./faks +48 52 357 33 75 |
SOLANKA PRZEMYSŁOWA - transport rurociągami | tel. +48 24 256 50 16 |