DLA BIZNESU
Sól spożywcza jodowana - sól kuchenna
Jodowana sól kuchenna jest nieodzowna w każdym gospodarstwie domowym i lokalu gastronomicznym. Jest to ważne źródło potrzebnych człowiekowi jonów Na+ i Cl-.
Skład surowcowy
chlorek sodu – NaCl z dodatkiem jodanu potasu KIO3
Zastosowania
Sól spożywcza jodowana ( sól kuchenna ) przeznaczona jest do spożycia i przemysłu spożywczego.
Sól kuchenna / sól spożywcza - opis procesu technologicznego
Sól mokra poddawana jest procesowi suszenia. Wysuszona sól przesiewana jest na sicie wibracyjnym, następnie transportowana do urządzeń jodujących i konfekcjonujących w odpowiednie opakowania przeznaczone do soli kuchennej / soli spożywczej.
Sól kuchenna / sól spożywcza - pakowanie
- worki papierowe otwarte a’ 50 kg, układane na palecie Euro, 7 warstw po 3 opakowania (1050 kg),
- worki foliowe otwarte a’ 50 kg układane na palecie Euro, 7 warstw po 3 opakowania (1050 kg),
- worki foliowe otwarte a' 25 kg układane na palecie Euro, 8 warstw po 5 opakowań (1000 kg),
- woreczki foliowe a’ 1 kg w workach zbiorczych foliowych a’ 25 kg, układane na palecie Euro,
- 8 warstw po 5 opakowań (1000 kg),
- woreczki foliowe a’1 kg w workach zbiorczych foliowych a’15 kg, układane na palecie Euro,
- 8 warstw po 8 opakowań (960 kg),
- solniczki a’ 300 g w półkartonie zbiorczym a’ 9,6 kg,
- boki ładunku na palecie zabezpieczane są folią stretch, góra polietylenowym kapturem,
- pomiędzy dolną warstwą worków a paletą stosuje się przekładkę polietylenową lub papierową.
Inne wymagania klienta
- opakowania klienta,
- inna masa towaru na palecie,
- inne uzgodnione z klientem.
Sól spożywcza / sól kuchenna - magazynowanie
Odbywa się w magazynie zamkniętym o podłożu zabezpieczającym stosowanie transportu wózkowego. Magazyn jest suchy, czysty i przewiewny. Sól spożywcza jodowana ( sól kuchenna ) jest przechowywana na paletach typu EURO.
Temperatura magazynowania: max 35 o C,wilgotność: 40-74 %
Etykieta zawiera
- nazwa środka spożywczego: sól warzona próżniowa jodowana (sól spożywcza jodowana),
- składniki: chlorek sodu (NaCl) min. 99,0 %, substancja przeciwzbrylająca E 536 do 1 mg/100 g, jodan potasu (KIO3) 3,9 ± 1,3 mg/100 g,
- najlepiej spożyć przed upływem: 12 miesięcy od daty produkcji,
- stosowanie: produkt przeznaczony do celów spożywczych,
- producent: Inowrocławskie Kopalnie Soli SOLINO SA,
- masa netto: 300 g, 1 kg, 25 kg, 50 kg, 1000 kg,
- przechowywanie: przechowywać w suchym miejscu,
- oznaczenie partii produkcji:
- opakowania 1 kg i 300 g: termin przydatności do spożycia– DDMMRRZ (Z-numer zmiany produkcyjnej),
- pozostałe: data produkcji – DDMMRRZ (Z-numer zmiany produkcyjnej).
Dystrybucja
Sól spożywcza jodowana ( sól kuchenna ) przewożona jest w samochodach lub kontenerach. Środki transportu soli są czyste, suche, bezwonne i uszczelnione. Wydanie soli z magazynu odbywa się po uprzednim sprawdzeniu jakości soli i akceptacji warunków dalszej dystrybucji.
Sposób użycia:
Po rozerwaniu opakowania zawierającego sól próżniową warzoną jodowaną ( sól kuchenną ) i zużyciu zawartości, opakowanie należy umieścić w pojemniku na odpady. Produkt należy przechowywać w suchych pomieszczeniach.
Parametry
Właściwości | Jednostka | Wymagania PN-C-84081-02: 1998 | Typowe własności |
---|---|---|---|
wygląd | - | produkt drobnokrystaliczny |
produkt drobnokrystaliczny |
barwa | - | biała | biała |
zapach | - | bez obcego zapachu | bez obcego zapachu |
smak | - | słony, bez obcego posmaku |
słony, bez obcego posmaku |
chlorek sodu NaCl w przeliczeniu na suchą masę | % | min. 99,0 | 99,83 |
zanieczyszczenia mechaniczne | - | brak | brak |
substancje nierozpuszczalne w wodzie | % | 0,05 | 0,02 |
H2O w 105°C | - | maks. 0,5 | 0,08 |
pH 1% roztworu wodnego | 5-8 | 7,4 | |
substancja przeciwzbrylająca E 536 | mg/kg | maks. 20 | 6,0 |
Ca | % | maks. 0,005 | 0,004 |
Mg | % | maks. 0,0005 | 0,0004 |
Fe | % | maks. 0,0002 | 0,00012 |
siarczany | % | maks. 0,05 | 0,04 |
jodan potasu KIO3 | mg/kg | 26-52 | 40 |
skład frakcyjny | % | - | 0,500 mm-16,96 0,400 mm-32,88 0,315 mm-23,91 0,200 mm-16,47 <0,200 mm-9,74 |
Dz.U.2009/91/740 | |||
dopuszczalna odchyłka od deklarowanej masy netto a'300 g | g | -9 | - |
dopuszczalna odchyłka od deklarowanej masy netto a'1 kg | g | -15 | - |
dopuszczalna odchyłka od deklarowanej masy netto a'25 kg | g | -250 | - |
dopuszczalna odchyłka od deklarowanej masy netto a'50 kg | g | -500 | - |
Maksymalne zanieczyszczenia chemiczne określaja aktualne rozporządzenie. |
Masz pytania?
Nazwa | Dane kontaktowe |
Dyrektor Biura Produkcji i Sprzedaży | ul. Pakoska 7 Tel. +48 24 256 79 00 |
Dział Marketingu i Sprzedaży ul. Pakoska 7, 88-100 Inowrocław |
Agnieszka Jałoza Emilia Pakulska Michał Tomczyk Katarzyna Urbańska |
REALIZACJA ZAMÓWIEŃ / OBSŁUGA KLIENTA | Dorota Zwolińska Elżbieta Kachel |
SOLANKA W CYSTERNACH | tel./faks +48 52 357 33 75 |
SOLANKA PRZEMYSŁOWA - transport rurociągami | tel. +48 24 256 50 16 |